Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet :: Emlékhelyek

Itt van minden, amire emlékszem, mert magam tapasztaltam, vagy elhittem.
A képek e tömegéből kiválasztom a hasonlókat, akár magam tapasztaltam őket,
akár a tapasztalat alapján másoknak hittem el, ezeket összeszűröm az elmúltakkal, s belőlük
kialakítom a jövendő tetteimet, az eshetőségeket s a várható sikert s végül mindent úgy mérlegelek, mint jelent.
                                                                       Szent Ágoston vallomásai. Liber decimus, 14.

Augusztus • „Minden reggel, ha a Széchenyi

téren keresztül a reáliskola felé mentem, azt néztem, lestem, hol nyílik valami lehetőség arra, hogy kiszabaduljak a fel nem ismertség fojtogató börtönéből. Álmos parasztok ácsorogtak gatyában, pitykés mellényben, és nem tudták, ki halad el mellettük. Sült tököt majszoltak nagy karaj kenyérrel, és az aszfaltra köpték a tökmagot. Álmosan, porosan fonnyadtak a széles fasor platánlevelei a tér közepén, a város két alvó műkincse között. Mert bal felől ott áll a Lechner építette, gyönyörű városháza, mosolygó magyar barokk, kecses monumentalitással, melynek kanyaros díszei vitézkötésre emlékeztetnek. Jobb kéz felől pedig Fadrusz bronzszobra áll, mely a számos Tisza grófok egyikét ábrázolja, zömök, izmos férfit, aki az összegyűrt kalapot markolva csontos öklével egy botra támaszkodik, olyan heves nehézkedéssel, hogy az ember várta, mikor reccsen a vasbot.

     

     Néha ökörcsordát hajtottak keresztül a Széchenyi tér nagy fasorán. Óriási, szép ívű szarvak erdeje inogott bőgve, mint lassú szélben, a kecses városháza és ama bronzbéklyóba vert Vulkán között. Az az épület és az a szobor vannak itt ébren, és állnak itt őrt. De most egy század huszár lovagol el közöttük. Elöl az elegáns, fiatal, arisztokrata tiszt pompás lovát táncoltatva kacéran tiszteleg a korzón elhaladó, elegáns hölgynek: – Kisztihand. – A hölgy mosolyogva éppen kissé magasabbra emeli szoknyáját, mert a járdára köpött tökmagokon kell átlépnie.”

                                                             Balázs Béla: Álmodó ifjúság 

Havi képmelléklet

Aktuális képmelléklet

2015 december

2015 november

2015 október

2015 szeptember

2015 augusztus

2015 július

2015 június

2015 május

2015 április

2015 március

2015 február

2015 január

2014

2013

2012


:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::