Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet :: Emlékhelyek

Itt van minden, amire emlékszem, mert magam tapasztaltam, vagy elhittem.
A képek e tömegéből kiválasztom a hasonlókat, akár magam tapasztaltam őket,
akár a tapasztalat alapján másoknak hittem el, ezeket összeszűröm az elmúltakkal, s belőlük
kialakítom a jövendő tetteimet, az eshetőségeket s a várható sikert s végül mindent úgy mérlegelek, mint jelent.
                                                                       Szent Ágoston vallomásai. Liber decimus, 14.

Március •25 évvel ezelőtt,

március huszonötödike reggelén választani indult az ország népe. Évtizedek óta először szabadon. Emlékszem: sokan ünneplőbe öltöztek a nagy alkalomra. Tizenkét párt tudott országos listát állítani. Ezen felül is voltak − lettek hirtelen − pártok, amelyek élni tudtak a szabadsággal, pontosabban a kampányra biztosított közpénz könnyű megszerzésének lehetőségével. Az egymást egymás programjának, jelszavainak eltulajdonításával vádoló kis fantompártok. Jöttek, „kaszáltak” egy kicsit, aztán felszívódtak az ismeretlenségben. Múltat idéző, kisumbuldás kis stiklik − mindenesetre nem jó ómen a szabadság hajnalán.
Hol volt ekkor még az osztások és leosztások későbbi merészsége? Bár biztatásban már ekkor sem volt hiány:
„Nem személyek ellen harcolunk. Ha az egykori vörös báró tőkepénzesként egy igazán szabad piac résztvevője lesz, lelke rajta, inkább játsszék a tőzsdén, mintsem szolgálati fegyverével játszadozzék. Ha a KISZ panziót nyit volt agymosó iskolájában, ez nem az a KISZ, amely adófilléreinket ellenünk használta, csak egy az újgazdag vállalkozók között, akik kétes eredetű pénzekkel szállnak be a szabad versenybe. Lelke rajta. Ha a hajlékony gerincű karrierista ma demokratikus irányban karrierista, ez a demokrácia erejét mutatja. Isten hozta Önöket, karrieristák: gyarapítsák bátran sorainkat, nem ellenezzük, hogy tollasodjanak, nem bánjuk az önök neofita túlbuzgalmát − nagyszerű dolog, hogy Önök időben váltottak, s úgy hisszük, érdekük a magyar nemzet szabadsága. Lelkük rajta. A kiváltságokat nem negatív módon óhajtjuk mi megnyirbálni, csak ki akarjuk őket terjeszteni az egész nép körére. Nem elvenni, adni akarunk. Másoknak, magunknak, mindenkinek.” Tamás Gáspár Miklós. Szabad Demokraták, 1989, 4-5. sz.

Havi képmelléklet

Aktuális képmelléklet

2015 december

2015 november

2015 október

2015 szeptember

2015 augusztus

2015 július

2015 június

2015 május

2015 április

2015 március

2015 február

2015 január

2014

2013

2012


:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::